cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Collaborate forum

Sketchup import to Archicad

Dhela57
Contributor

I have a site model I want to import from SketchUp, I tried saving SketchUp file as 2017 then directly import to Archicad but the site Model doesn't show. If a different component is put in that SketchUp file it will show in Archicad but the actual site model won't show.

I tried importing the same site model to Revit and it shows, when I try exporting it as an IFC to later import to Archicad the same site model won't show, it's just empty. Another drawing will import but the site model won't show.

 

 

Please help this is for an urgent school project.

CA076AF0-530C-44D7-A84B-7F1934857B37.jpg

0A192B25-1272-4467-8590-BBB90F357C53.jpg

10 REPLIES 10

Barry Kelly
Moderator

I assume you have turned all layers on?

Also check your Renovation Filters.

Make sure you have one set that shows all elements and does not hide anything.

 

Barry.


One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Thank you for your response, however I checked the Renovation filters and it's currently showing all nothing is on hide. All my layers are turned on but nothing. I can select the model import but it's just invisible.

 

Screenshot (226).png

Screenshot (227).png

I see from the last images your renovation filter is set to '01 Existing Plan'.

This will hide any 'new' elements.

Try changing it to '06 Show All Elements'.

 

Barry.


One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

There is no "06 Show All Elements" it ends on "05 Planned Status"

OK, we obviously have different templates (setups).

Maybe your Existing Plan is set to show all elements.

Make sure it is set to show all like this.

If not then just create an "06 Show All Elements" filter.

 

BarryKelly_0-1635492227393.png

 

So if your reno filter is set to show all and you have all layers on and you are viewing all stories in 3D, then I am stumped.

 

Barry.


One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

I set everything to "show" just like in your pic, but no change.

Could it be the Sketchup Component problem or maybe the Model has too much geometry and Archicad is struggling to show?

DGSketcher
Champion

Can you isolate the site element that isn't importing to AC in the SU file? If so is the site classed as solid? If it isn't can you make it into a solid? You may need to add geometry to achieve this. Once it reports as solid, save it and see if AC can import it.

It's a long time since I used SU but I think there are ways to check & fix solids.

Apple iMac macOS Monterey / AC26UKI (most recent builds)

Hi,

 

Drag and drop the .skp file onto your Archicad 2D window.

Start a new conversation!

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!