Design forum
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem extending beams

Chris Pooley
Newcomer
Hey all,

I am sure I am just not understanding something, missing something or doing something wrong, but every time I extend one end of my internal beam to the edge beam, it extends the other end by itself. What I am wanting, is to have the ends of the internal beam, touching, not overlapping, the inside edge of the edge beam. But it only wants to do this on one end, then it extends and overlaps on the other end by itself, this causes it to be visible in elevation, meaning I need to hide it with a cover fill. I also don't want them to intersect, as this causes the internal beam to bleed through in elevation (cuts a hole in the edge beam), again, I need to hide it with a cover fill. To prevent them from joining I have set the intersection group number for my internal beams layer to 2, and my edge beam number is 1.

Please see the first picture, in this case, I joined the bottom end of the internal beam (the vertical member in the picture) to the inside edge of the edge beam. Then I extended the top end of the internal beam to the upper edge beam. Then the bottom end of the internal beam extended itself to overlap the edge beam, when I readjust this end, the other end extends itself, like a mean game hahaha.

As a temporary work around I have set the internal beams off the edge beams by 1mm. But I know I am missing something and there is a faster (and better) way, I just can not work it out, can anyone help? Either by stopping this automatic extension, or by stopping the internal beam from bleeding through the edge beam, as shown in my second picture attached, when the beams intersect.

Thank you.
Chris.
13 REPLIES 13

Braza
Newcomer
Hey Chris,
Do you extend the beam by moving its end hotspot? If so, instead try using the "Adjust" command and click at the exact point you want the beam to be extended.
Hope this helps.
Paulo Henrique Santos, Architect
AC24_INT#3008 / I7 / 16Gb / 512Mb SSD / Windows 10

Chris Pooley
Newcomer
Hi Braza,

Thanks for the suggestion, I gave it a go and the same thing happens. It seems as though if they are close to each other they want to overlap.

Thanks again.

Braza
Newcomer
Ok. Did you try changing the junction order inside beam settings?
Paulo Henrique Santos, Architect
AC24_INT#3008 / I7 / 16Gb / 512Mb SSD / Windows 10

Chris Pooley
Newcomer
Hi again,

Thanks for that suggestion. It still happens. I have sent that job off using the offset back by 1mm method. But if anyone has any other ideas I would love to hear them

Thanks again Braza

Barry Kelly
Moderator
Give this a try.
Make sure the beam tool is active.
SHIFT select the beam you want to trim.
CTRL click on the edge you want to trim the beam to.

If it is short, it should extend to that edge.
If it is long it should split and you can delete the bit you don't want.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Chris Pooley
Newcomer
Hi Barry,

No this dosent work either, it just 'dings' at me.

I also think it is strange it doesn't "merge" with the beam also, it kind of overlaps it. Maybe this will give an idea to someone?

Braza
Newcomer
I would try this: Menu > View > Onscreen Options > Clean Wall & Beam intersections; Temporarily disable it. > Extend your beams as you wish > Reactivate the Clean Wall & Beam intersections.
Hope this helps.
Paulo Henrique Santos, Architect
AC24_INT#3008 / I7 / 16Gb / 512Mb SSD / Windows 10

Chris Pooley
Newcomer
Hi Again,

that did not work either, I can extend one end fine, but then the other end extends to overlap on its own, then when I pull that back, the first end extends to overlap on its own.

I tried to upload a video, but I guess video formats are not available.

I want to thank you guys for your help, but I think I will just accept that I need to keep the internal beams back in 1mm. It is only for quantity reporting for the estimators anyway, and they round up so it wont be too much of a problem.

Cheers,

JohnJay
Newcomer
Put the offending beams on a different layer with a different layer priority?

Barry Kelly
Moderator
JohnJay wrote:
Put the offending beams on a different layer with a different layer priority?

Similar problem and solution here ... https://archicad-talk.graphisoft.com/viewtopic.php?f=20&t=74144#p330797


Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Braza
Newcomer
Actually I recall having this annoying issue a while ago.
If I remember correctly, I dragged the beam aside to a clear location and extended to the desired point. Then I dragged it back to the original location and the extends stood still.
But IMO this is a bug.
Paulo Henrique Santos, Architect
AC24_INT#3008 / I7 / 16Gb / 512Mb SSD / Windows 10

Barry Kelly
Moderator
Chris,
What version and build of Archicad are you using?
I just tried in 24 build 5000 and the beams go to where ever I stretch them.
If I stretch to the inside of another beam, it stays there, doesn't jump or extend through to the other side.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator
Dear Chris,

Thank you very much for reporting the issue and I am very sorry for the experience!

This seems to be a rare one, I was unable to find any similar report nor replicate the issue yet.
I'm wondering whether it affects all other files or only with this project? Inside this project, do other beams also behave like this or only with this one beam? If only one beam in this project is affected, maybe it's worth redrawing it, as it might have been corrupted somehow!

For further investigation, it would be great if we can reproduce the issue with your project. Would it be possible for you to share a sample copy of the problem? Please let me know if you need a secure place to upload the file!

Best regards,
Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!