Setup & License forum
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

3D Model View Frozen

Rene Pahlavan
Participant
Strange problem has appeared on one of my projects where navigation in the 3D view is not working at all. I can open the 3D view, but zoom, orbit and pan are not working (the pan hand and orbit symbol replace the pointer when activated, but no navigation possible). Zoom extents does not work either - the only thing I can do is select elements that are already in view. Have tried several times re-opening the file with repair function, and it tells me some data is now changed or missing, but the problem is not going away. Rather than copying the whole model to a new project and having to start from scratch with views, layouts and layer settings, I wonder if anyone else has experienced this, and if there is a workaround. All other projects are still working fine, and I have tried switching out the mouse - no effect.
AC23
AC24
macOS Big Sur V11.0.1.
MacBook Pro (16-inch 2019)
2.6GHz 6-Core Intel Core i7
Radeon Pro 5500M 4GB | Intel UHD Graphics 630 1536 MB
12 REPLIES 12

Lingwisyer
Virtuoso
With zoom extents, are you close and going out or far and going in? Might there be some geometry that is extremely far from origin / rest of the project?
AC18-23 AUS 7000
Self-taught, bend it till it breaks.
Win10 | E5620 x 2 | 24GB | K2200

Barry Kelly
Moderator
Try turning all layers off and then turning them on one by one and/or place a marquee around a small area and see if that works in 3D.
That may help you to narrow down what is causing the problem.


Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Rene Pahlavan
Participant
The work-around at the moment is changing to axonometry view option - then the 3d view is normal and zoom extents shows the whole model (there is no geometry far from origin). Changing back to perspective view returns the problem - not able to navigate or zoom at all.

Changing layer combinations has no effect and marqueeing around a small section also leads to an empty screen in 3d view perspective (it works in axonometry view).
AC24
macOS Big Sur V11.0.1.
MacBook Pro (16-inch 2019)
2.6GHz 6-Core Intel Core i7
Radeon Pro 5500M 4GB | Intel UHD Graphics 630 1536 MB

Barry Kelly
Moderator
I am still banking that you have something very far from the origin.
It may not be in the x/y plane - it could be in z (height)

I had a file just yesterday that had a slab 100's of kilometres above the plan.
The marquee would work unless it contained the area of that high slab.
Axonometric view works best because it simply rotates the model around the centre of what is there, perspective rotates in a different manner and if objects are far apart it can seem as if it is not working.

Turn all layers on, show all in 3D (axonometric) and then select all.
Zoom out and see if you have selection hotspots far apart.


Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Rene Pahlavan
Participant
Thanks Barry, but no dice.

I turned on all layers and selected all (Cmd-A) and zoomed out as far as I could to see anything else - no unusual hotspots far apart. Zoom extents brings me back to my model (all selected) - but switching back to perspective view delivers the same issue - frozen screen - no navigation or zooming possible (although, as. I mentioned earlier, the cursor arrow does change to pan hand symbol and orbit tool symbol when engaging these commands - but they don't work).
AC24
macOS Big Sur V11.0.1.
MacBook Pro (16-inch 2019)
2.6GHz 6-Core Intel Core i7
Radeon Pro 5500M 4GB | Intel UHD Graphics 630 1536 MB

Barry Kelly
Moderator
It was worth a shot.

I think you may need to contact your local Archicad support team and send them the file to have a look at.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator
Rene wrote:
Strange problem has appeared on one of my projects where navigation in the 3D view is not working at all. I can open the 3D view, but zoom, orbit and pan are not working (the pan hand and orbit symbol replace the pointer when activated, but no navigation possible). Zoom extents does not work either - the only thing I can do is select elements that are already in view. Have tried several times re-opening the file with repair function, and it tells me some data is now changed or missing, but the problem is not going away. Rather than copying the whole model to a new project and having to start from scratch with views, layouts and layer settings, I wonder if anyone else has experienced this, and if there is a workaround. All other projects are still working fine, and I have tried switching out the mouse - no effect.
AC23
Hi Rene,

Thank you very much for reporting the issue here and I am very sorry for the experience!

I have searched our database, but we have never had such a report before. If you haven't contacted the local support yet, maybe it is worth a try if you could forward the problematic file to us in PLA format for a closer look! The file will be essential to move the investigation forward!

I can send you a private link in which you can drop your file if you need. Looking forward to hearing from you soon!

Best regards,
Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Rene Pahlavan
Participant
Sure thing Minh. Let me know how to share the project file and I will get it to you.
AC24
macOS Big Sur V11.0.1.
MacBook Pro (16-inch 2019)
2.6GHz 6-Core Intel Core i7
Radeon Pro 5500M 4GB | Intel UHD Graphics 630 1536 MB

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator
Rene wrote:
Sure thing Minh. Let me know how to share the project file and I will get it to you.
Hi Rene,

The link has been sent to you via Private Message. Let me know if you have any issue with uploading the file.

Thank you very much!

Best regards,
Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator
Hi All,

I would like to inform the result of the investigation, for those who will be interested in this issue:

There is an empty complex profile used in the stair, which causes an issue similar to far from origin project. If you encounter similar behavior (zoom to Fit in Window shows nothing in 3D, although nothing is far from origin), maybe it's worth to have a look at the Profile Manager.

I hope this will help you with the issue!

Best regards,
Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Rene Pahlavan
Participant
Thanks Minh! I would never have been able to deduce such a cause.
AC24
macOS Big Sur V11.0.1.
MacBook Pro (16-inch 2019)
2.6GHz 6-Core Intel Core i7
Radeon Pro 5500M 4GB | Intel UHD Graphics 630 1536 MB

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator
Hi Rene,

I’m glad that the issue is solved!

Have a nice day!

Best regards,
Minh.

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!