Setup & License forum
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Archicad crashes on right-mouse click

Anonymous
Not applicable
Archicad keeps crashing on right-mouse click all the time, bug reporter window disappears so quickly that its impossible to capture desktop screenshot, i have newly installed fresh windows, I7 processor, GeForce GTX 630 and 24 GB of ram memory, latest version of NET Framework is installed, Microsoft visual C++ - all necessary packages are installed, It shows that the graphic card driver is the latest, full of free space on hard drive, tried to turn off antivirus and firewall, tried to turn of internet connection, tried reinstalling but nothing works, I installed the previous version (21) and the problem is exactly same with it, installed both versions (22 and 21) on another computer and the issue is still the same, just a week ago everything worked fine on my office PC, please let me know what might be the reason of these crashes if possible, i attached the log folder and bug reports to the email, please let me know if you will need any additional information, hope you will be able to help
21 REPLIES 21

Karl Ottenstein
Moderator
This is not a technical support forum, but a user-to-user forum.

The log file / crash logs are something your country-specific technical support contact can help you with. The bug reporter window should not disappear - but should remain open displaying the crash number which should be reported to technical support.

For what its worth, I've never heard of an issue like this, much less happening on two different machines. Assuming both are Windows 10, there must be something else you have installed that is causing the issue. Antivirus? Anyway, do contact your local tech support.
One of the forum moderators   •   AC 25 USA and earlier   •   MacOS 11.6.7, iMac Pro

Anonymous
Not applicable
From user-to-user !!!
Hi, i have the same problem. New PC, new Windows 10 whit new ArchiCAD instalation. When i want to use menu buttons or right click on mouse, ArchiCAD crash. The same, bug report window disappear for blink. I talk with experts and trying everything what thei told me. The conclusion for this moment is problem with Windows. It is possible due to a new update. Soon I will know more.

Anonymous
Not applicable
Exactly same issue here.

Anonymous
Not applicable
Same issues here, from 5 days on. Tried everything apart from formatting my PC, which would be a very annoying way to try to resolve the problem. Moreover I noticed that the same issue is presenting itself even if you try to open any context menu.
No answer at all, but my work is queued.

Barry Kelly
Moderator
Are you all Windows 10 users? (Alex I know you are).
Are you all using version 22?
Have you tried other versions of Archicad?

I have no answer as I am not having trouble with any Archicad versions myself.
Just trying to narrow down the cause.

Maybe it would be a good idea for you all to list your machine specs.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Anonymous
Not applicable
Well I got your exactly conf

Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10

I tried to rollback to archicad 21 and the same problem occours as well. My reseller said no similar problems have been found yet, I suppose it's a conflict between some .dll that contains codes for context menus, and windows itself.

Anonymous
Not applicable
My pc is newly build. I've tried both 21 and 22 versions. Funny thing is, same Archicad download works perfectly on my laptop. When I tried contacting support team in short I was told they won't do anything about my issue, so yeah I'm kind of out of ideas.
Anyways, my build:

-Operating System: Windows 10 Education 64-bit (10.0, Build 17763) (17763.rs5_release.180914-1434)
-System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
-BIOS: BIOS Date: 06/06/18 14:47:05 Ver: 05.0000D (type: BIOS)
-Processor: AMD Ryzen 5 2600X Six-Core Processor (12 CPUs), ~3.6GHz
-Memory: 8192MB RAM
-Available OS Memory: 8142MB RAM
-DirectX Version: DirectX 12
-Card name: NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB

Hope this issue will get resolved soon for me and the others. Best regards

Barry Kelly
Moderator
Davide wrote:
Well I got your exactly conf

Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10

I tried to rollback to archicad 21 and the same problem occours as well. My reseller said no similar problems have been found yet, I suppose it's a conflict between some .dll that contains codes for context menus, and windows itself.

Well that is very confusing then.
I am having no troubles at all.

Also there is no need to roll back to version 21.
You can have as many versions of Archicad all installed at the same time - and they will not affect each other.
i.e. I have all versions from 15 to 22 installed and use what I need to use - sometimes 2 or 3 different versions are running all at the same time.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Anonymous
Not applicable
Because of the time (I got a deadline next week) I decided to format my pc and now it works. Hope that it's not a driver conflict and I'll stay with my eyes wide open to check which updates could cause the problem.

Daniel Kovacs
Graphisoft
Graphisoft
Hello Everyone,

It might be related to Tech Specs, but I don't think so. It is more likely that There's an OS-level settings or DLL stuck that messes with the context menus (like Davide Franco suggested).

What would be the most important as a first step, is that when ARCHICAD crashes, and the bug reporter comes up, you should send in a bug report (preferably with comments about what you were doing), and post the bug ID it gives you here, so that I can check the report in our system. I might be able to see what it could be related to based on that!

Thanks,
Daniel Alexander Kovacs

Professional Services Consultant

GRAPHISOFT



For Troubleshooting and useful Tips & Tricks visit

Anonymous
Not applicable
Same Issue Here. Dell i7 8550, AMD Radeon 530. Any solution?
Thanks in advance

Anonymous
Not applicable
I have the same issue with a brand new Dell Mobile Precision 7730 (NVIDIA Quadro P3200).

The first and only thing that was installed on that machine is ArchiCAD 22. Luterally: I received the machine, patched it (OS + Vendor although there was no driver update available) and then installed Archicad 22 (fresh download).

The software is running in demo mode (the machine is not for me, the final user will install her own license).

The OS is Windows 10 Pro (1809) (EN).

The crash happens on right-click and on main menus (Files, Edit, Window, etc.) but not all: I can go in the Options and Help menus.

After the application crash, the crash reporter window opens briefly but seems to crash as well on its own.

Nothing can be found in the event log but the user's GRAPHISOFT folder is full of dumps and crash reports.

The crash reports are all about when looks like a null object reference (read Access violation with a low address) in GSRoot.dll with a stack trace that stops in the CHToUpper function.

I'm not a registered user of that product (not a user at all, as a matter of fact) since I'm preparing the machine for an Architect friend so I do not have any contact with Graphisoft (and can't, therefore, contact their support).

Resetting the machine does not help (makes sense since it's brand new).

Any suggestion about how to fix that would be welcome.

Edit: if it can help, I have a folder full of dumps and crash reports but since the crash reporter does not (apparently) work either, they are not sent over.

Daniel Kovacs
Graphisoft
Graphisoft
Hello StephaneGrobety,

Wow, awesome work you did there (very detailed report)!

If you could really send me the reports and the dumps in a private message, that would be amazing, it would help us a lot!

If you can't send it, and need an upload link, let me know!

Thanks in Advance,
Daniel Alexander Kovacs

Professional Services Consultant

GRAPHISOFT



For Troubleshooting and useful Tips & Tricks visit

Daniel Kovacs
Graphisoft
Graphisoft
Hello everyone,

We are looking into the logs, and as a first tip I have been told that it might be worth giving this one a try:
Go to the Region Settings of Windows 10, and turn off the checkbox in the picture.

Could you test if this helps?

Regards,
Daniel Alexander Kovacs

Professional Services Consultant

GRAPHISOFT



For Troubleshooting and useful Tips & Tricks visit

Anonymous
Not applicable
Disabling that option does, indeed, solve the crash issue for me.

Thank you for your help.

Anonymous
Not applicable
dkovacs wrote:
Hello everyone,

We are looking into the logs, and as a first tip I have been told that it might be worth giving this one a try:
Go to the Region Settings of Windows 10, and turn off the checkbox in the picture.

Could you test if this helps?

Regards,
I'm working on a DELL G3 i7 8750H Nvidia 1050ti and had the exact same problem. After days of searching i found this Post and almost couldn't believe my eyes as i opended the menu bars without crashing.

I too can confirm that unchecking the box indeed solves the problem and i created this account basically just to bump this soluton, since it is nowhere to be found on a regular google search.

Thank you very much for the Answer!

Paul King
Expert
Same issue for me under windows 10 pro 1909

I can confirm that unticking the box under locale settings for windows (as suggested above) did work however.

No idea how it got ticked in the first place, or if it has been ticked by default, and if so how ArchiCAD had been managing without the crashes up until now. Possibly a windows update, or possibly a recent hard drive swap triggered something.

Note - a trap for young players is that if you happen to change locale at the same time as unticking that box before clicking apply, the box seems to tick itself again - so just do one after the other.
PAUL KING
https://www.prime.net.nz
ArchiCAD 8-25
Octane Render Plugin for ArchiCAD
Twinmotion 2022
Windoze 11
Intel Core i9 10900K
Nvidia Gforce RTX 3080
32 Gb DDR3
2x4K monitor extended desktop

Anonymous
Not applicable
Hello, same problem here. Please help:

Archicad was working on machine for 1+ years when suddenly it crashed when clicking on stairs to adjust it. Now Archicad starts normally, I can change views that are already open, move view, zoom in zoom otu, add new elements, but after clicking right mouse button for context menu, double clicking on the element, clicking on file / edit etc, gives me a crash of archicad. The same happens on Archicad 20 and on Archicad 22. I'm using windows 10. I have tried:

Restarting the machine
Repairing Archicad
Command prompt SFC (there was some curruptios, but it fixed it)
Command prompt DCIM (there was some curruptios, but it fixed it)
Uninstalling last windows updates (can't reinstall security update)
Reinstalling MS Visual C++ 2010/2012/2013/2015
Repairing intel Redistributable C++
Installing newest intel graphic drivers
Reinstalling Archicad


Any ideas? Anyone else have got similar problem? How did you solve that? I really don't want to reinstall windows...:

Action Log:
00 0x5DB5BDCE 0x00001E0B 0x00000000 0x00000000
01 0x5DB5BDA4 0x0000430C 0x00000000 0x00000000

Command Log:
0 2019/10/27 16:54:31 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
1 2019/10/27 16:54:30 DrawingLinkStatusCheckerDo2Command
2 2019/10/27 16:54:26 OpenNormal3DViewCommand
3 2019/10/27 16:54:26 PNOpenViewCommandClass
4 2019/10/27 16:54:22 CreateSlabCommand
5 2019/10/27 16:54:05 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
6 2019/10/27 16:54:05 DrawingLinkStatusCheckerDo2Command
7 2019/10/27 16:54:02 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
8 2019/10/27 16:54:02 DrawingLinkStatusCheckerDo2Command
9 2019/10/27 16:53:48 DelayedEventHandlerCommand
10 2019/10/27 16:53:48 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
11 2019/10/27 16:53:48 MarkerLinkManagerMultiEventMessageDoCommand
12 2019/10/27 16:53:48 ChangeManagerMultiEventMessageDoCommand
13 2019/10/27 16:53:48 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
14 2019/10/27 16:53:48 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
15 2019/10/27 16:53:48 DrawingLinkStatusCheckerDo2Command
16 2019/10/27 16:53:48 DrawingsAutoUpdaterDoAutoUpdateDrawings2Command
17 2019/10/27 16:53:46 ScheduleSyncronizeEventHandlerDoCommand

Exception code: C0000005 ACCESS_VIOLATION reading location: 0000000000000010
Fault address: 00007FFD731DB3FA 01:0003A3FA GSRoot.dll
TOS address: 0000009D9430D570 00:00000000

Paul King
Expert
Have you tried changing locale settings, as suggested above?

Worked for me.
PAUL KING
https://www.prime.net.nz
ArchiCAD 8-25
Octane Render Plugin for ArchiCAD
Twinmotion 2022
Windoze 11
Intel Core i9 10900K
Nvidia Gforce RTX 3080
32 Gb DDR3
2x4K monitor extended desktop

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!