Tuesday
Sziasztok!
Volt még valaki más is tegnap délután a Graphisoftnál az Archicad 29-es event-en?
Ezúton hálás köszönet a szervezőknek!
Remélem hogy tényleg lesz még ilyen bemutató a jövőben!
Nagy hatással volt rám pozitív és negatív értelemben is ez az esemény.
A catering remek volt, az előadók is kitettek magukért.
Megismertük az új sales vezetőt és support csapatot, nagyon szipmatikus arcok;)
Az előadások közül nagyon tetszett Smiló Dávidé a Paradigma Ariadné építészirodából.
Felüdítő és szórakoztató volt a lendületes és lelkes bemutatója arról, hogy pl az Archicad lehetőségeit milyen kreatív módon lehet alkalmazni nem kifejezetten vagy a hagyományos értelemben vett építészeti tervezésben.
Archicad 29-es verzió most bemutatott és igazán hiánypótló fejlesztési, valamint a PDF kommunikációra kihegyezett Bluebeam CDE platform kiváló válaszokat adnak MA a TEGNAP kérdéseire.
(Ezt felvetette a Bluebeam-et bemutató Michael Havran is, és próbálta megcáfolni vagy megmagyarázni a dolgot, de engem nem győzött meg.)
Szó esett arról, hogy az Archicad fejlesztői szívükön viselik a magyar építészek versenyképességének az ügyét.
Ezt jó volt hallani.
Egy finom, gyengéd push-t is kaptunk a rend kedvéért (nyilván ezért volt ez a rendezvény kitalálva), hogy frissítsünk szoftvert, zárkózzunk fel az aktuális verzióhoz, ne hagyjuk lemaradni magunkat stb.
Viszont valamiféle hiányérzetem támadt, de azóta elmúlt, mert átgondoltam a dolgot.
Beláttam, hogy ma már hiába is várnánk bármiféle nagyívű, jövőbe mutató fejlesztési koncepciót a digitalizáció, BIM, vagy akár AI alkalmazás témában.
Ezek már itt vannak, és évről évre kis lépésekkel fejlődnek, viszont ha nem tarjuk ezt a ritmust, akkor azért eléggé lemaradhatunk.
És ha a versenyképesség szóba is kerül, egy ilyen rendezvényen nem fogunk választ kapni olyan kérdésekre, mint a "piacképesség".
Mert mi is a helyzet az építészeti tevékenyégek piacképességével egyáltalán?
Például egy ígéretes, tehetséges és lelkes építész csapat, akik meglehetősen pengék Archicad-ben, 10 főről 4 főre zsugorodik az elmúlt evekben!
Amint az elhangzott sajnos:(
WTF?
És ez globális jelenség, nem csak magyaros sajátosság.
Egy kedves és szintén nagyon lelkesnek tűnő fiatal kolléganő azért bedobta a "megélhetés" kérdést, habár nem biztos, hogy a legmegfelelőbb helyre címezte.
Erre a kérdésre a BIM szoftverek fejlesztői a maguk módján és a lehetőségeikhez képest már megadták a jó válaszokat.
A továbbiakban nem tőlük kellene a válaszokat várni arra, hogy miként lehetne még hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat.
Elképzelhető, hogy a hiba a felhasználók "készülékében" keresendő?
Például vannak-e olyan munkarészek, munkafolyamatok, amelyekbe nem kevés időt és energiát fektetünk és a BIM technológia már régen túlhaladta?
Ami az építészeken kívül nem igazán érdekel senkit, és így nem is fogják megfizetni?
Ha vannak ilyenek, ezektől a "terhektől" megszabadulva igen komoly hatékonyságnövelést lehetne elérni.
De hát úgy tanultuk az egyetemen, úgy szocializálódtunk, stb...
Ez viszont szakmai, szabványügyi, kamarai, szemléletbeli kérdés inkább.
Lehet, hogy az a jövő már elérkezett, ahová a kezdetekkor mutatott az Archicad?
Csak a felhasználók még a múltban ragadtak? És persze a szabályrendszer, amiben alkotunk?
Ti mit gondoltok ezekről?
Sunday
@BIMS4AM wrote:
Beláttam, hogy ma már hiába is várnánk bármiféle nagyívű, jövőbe mutató fejlesztési koncepciót a digitalizáció, BIM, vagy akár AI alkalmazás témában.
Egyébként te milyen fejlesztéseknek örülnél a jövőben vagy miket tartanál szükségesnek?
Ez is egy érdekes téma, mert a válaszok és prioritások országról országra eltérőek.