2025-12-03 07:31 PM
Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy mindenki nagyon el van havazódva...
Pénteken Mikulás, utána pedig már csak egyet alszunk Karácsonyig, ugye?
Pedig a tegnapi posztom végén feltett fura kérdésekkel éppen arra akartam kilyukadni, hogy miként lehetne több szabadidőnk, vagy hogyan lehetne költséghatékonyabbá tenni az építészeti tervezést?
(Vagy ha jobban tetszik, akkor az egész AEC iparágat?)
Nekem annyira lefoglalta a gondolataimat ez a kérdéskör, hogy jobb híján az a GPT-vel értekeztem erről.
Arra jutottunk, hogy eljött az ideja annak, hogy a "Model-Only" rendszernek teret engedjünk.
Habár a promptolás során sok nagyon érdekes választ kaptam az AI-tól, most csak egy rövid összefoglalót másolok ide nektek:
Model-Only rendszer – rövid és tiszta összefoglaló
A model-only (vagy „model-based delivery”, „model as legal document”) rendszer lényege, hogy az építési projekt valamennyi hivatalos, engedélyezési, kivitelezési és üzemeltetési információja egyetlen központi 3D BIM modellben található, nem pedig különálló 2D rajzokban.
1. Mi a célja?
• Megszüntetni a duplikált munkát (modell + külön 2D készítés).
• Megszüntetni a modell és a 2D-dokumentáció eltéréséből eredő hibákat.
• Biztosítani, hogy minden résztvevő ugyanazt a valós idejű, konzisztens információforrást használja.
• Növelni a tervezés és kivitelezés hatékonyságát, átláthatóságát és minőségét.
2. Mit jelent gyakorlati szinten?
1. A modell a szerződéses dokumentum
A kivitelező azt építi, ami a modellben szerepel — ez a „single source of truth”.
2. Engedélyezés modell alapján
A hatóság egy digitális modellt vizsgál: térfogat, beépítés, megfelelőségek, tűzvédelem, energetika stb.
3. Kivitelezés modellből
A szakágak tableten, AR/VR nézetekkel, 3D részletekkel dolgoznak — nem papírról.
4. Átadás-átvétel modell alapján
Az üzemeltetéshez és facility managementhez nem kell külön dokumentum, minden benne van az FM-adatgazdag IFC-ben.
3. Előnyök
• Nincs 2D → nincs többletmunka
A tervezési kapacitás 20–40%-a felszabadulhat a model-only rendszerben.
• Teljes konzisztencia
Nincsenek ellentmondó nézetek, hibás metszetek, részletek.
• Gyorsabb engedélyezés
A hatóság automatikus ellenőrzéseket futtat (szabványok, geometriák).
• Jobb kivitelezési minőség
Ütközések, hibák, félreértések drasztikusan csökkennek.
• Magasabb profitabilitás
A tervezők nem „rajzolnak újra”, hanem valódi építészeti munkát végeznek.
4. Mi kell hozzá? (a rendszer feltételei)
• Jogi háttér: a modellnek kell jogi dokumentummá válnia.
• Szerződéses keretek: a felelősség és a modell tulajdonjoga rendezett.
• Hatósági felkészültség: digitális engedélyezés, automatizált ellenőrzés.
• Iparági érettség: a kivitelezők és szakágak képesek modellből dolgozni.
• Minőségbiztosítás: szabályalapú ellenőrzés (Solibri, rule sets).
5. Hol működik már?
• Szingapúr, Finnország, Norvégia, Dánia, Egyesült Királyság
Ezekben az országokban már több projekt teljesen vagy részben model-only módon zajlik, és egyre kevesebb 2D-dokumentum készül.
Rövid végkövetkeztetés
A model-only rendszer az építészet természetes fejlődési iránya:
nincs több felesleges 2D, csak egyetlen, intelligens, friss és megbízható BIM modell.
Ez javítja a tervezők hatékonyságát, csökkenti a költségeket, és minőségileg jobb építési folyamatot eredményez.
Esetleg erről tudnátok valami véleményt formálni?
Üdv:
István
2025-12-07 08:02 PM - edited 2025-12-07 08:07 PM
Érdekes végiggondolni, hogy mi mindennek kéne történni ahhoz, hogy ez megvalósuljon.
Az egyik maga az IFC fájlformátum, ami nem igazán támogatja a 2D-s tartalmakat. Vagyis mindaddig, amíg 2D-s dokumentumokat állítunk elő, egy vagy több IFC fájl nem lesz elegendő, mivel nem tudják tárolni ezeket a fajta információkat, mint amit pl. egy szimpla PDF tud. Itt leginkább a részletrajzokra, konszignációkra, stb. gondolok. Azt még elfogadom, hogy 3D-ben megmodelleznek egy csomópontot, és emiatt nem kell 2D-s csomópont (bár már ezt is nehéz számomra elképzelni, már csak azért is, mert egy ilyen részletességű modell - minden csomópont minden eleme és rétege mondjuk LOD 300-350-es szintig megmodellezve - olyan méretet és bonyolultságot eredményezne, ami minden ma hardvert mgfektetne). De pl. egy ajtó/ablak/korlátkonszignációt hogyan tudunk egy tisztán 3D-s IFC fáljban tárolni, hogy ugyanazt az információtartalmat hordozza, mint egy 2D-s lapon látható rajz vagy konszignáció? Vagy pl. egy értékesítési tervlapot egy eladásra kínált lakásról?
Szóval annyiféle információ van, ami jelenleg még 2D, hogy nem tudom, hogy lesz ebből csak 3D-s modellfájl, mint egyetlen beadandó anyag.
Vannak a piacon olyan szereplők, akik kifejezetten olyan megoldásokat feljesztenek, amelyek a 2D-s munkafolyamatokat erősítik. Pl. a Bluebeam, ami a PDF-s korrekciós munkafolyamatokra fejleszt megoldásokat.
Kicsit olyasminek tűnik ez számomra, mint amikor a videókazetta megjelenésével sokan a mozik megszűnését jósolták, mégsem szorított ki egy új technológia egy régebbit, mert bizonyos feladatokra az a régebbi volt a hatékonyabb és megfelelőbb.
Ezen felül pedig ott van a szakma ellenállása, ki tudja, mennyi időre lesz szükség például csak ahhoz, hogy a 2D-s rajzolásról mindenki áttérjen a BIM-es modellezésre. Szerintem ez a modellalapú tervbeadás csak ez után következhet mint fejlődési lépés.
2025-12-10 03:29 PM - edited 2025-12-10 04:03 PM
Örülök, hogy megírtad a véleményedet, köszönöm, hogy vetted a fáradtságot!
Természetesen én sem úgy képzelem el, hogy élesváltásban eldobunk minden 2D-t, és csak 3D-ben modellezünk ezentúl.
Ebből a szempontból a "Model-Only" eléggé félrevezető, vagy inkább túlságosan a jövőbemutató szlogen.
(A "Model-Only" Fans pedig kifejezetten kattintásvadász. provokatív kreáció;)
Én úgy tudnám elképzelni, hogy a 2D adminisztráció egy részét akár már ma is ki lehete váltani.
Szerintem nem kérdés, hogy a jelenlegi gyakorlat miatti duplikált munkarészek versenyhátrányt okoznak a szamának.
Pl a magántervezésben, családi házas léptékben, főleg a "csak egy szobával szeretnénk bővíteni" típusú feladatok tekintetében piacképtelen az építész tervező.
Egyszerűen nem fér bele a tervezési díj egy-egy ilyen projektbe. És nem gondolom a típustervek alkalmazását annyira jó válasznak erre, főleg nem átépítéseknél.
Szóval időszerű lenne kidolgozni a formátumot, amely lehetővé teszi pl a hatósági ellenőrzését egy 3D formátumú tervnek, vagy tervrésznek.
Első nekifutásra az új buzzword:
M.A.D. – Model-Advanced Documentation
Az „Advanced” ebben a kontextusban azt jelzi: a dokumentáció új szintre lép, ahol a modell már átvállalja a régi 2D feladatok egy részét.
Ezt azért lehene finomítani...:))
Aztán bizonyos tervfajtáknál, teszem azt a "bejelentési tervenél" lehetővé kellene tenni, hogy a beadott dokumentáció egy része lehessen virtuális modell.
Valahol el kéne már kezdeni ezt a folyamatot.
A "név kötelez", ahogy szokták mondani, tehát az Archicad fejleszői a zászlajukra tűzhetnék ezt az építész szakmát némiképp tehermentesítő törekvést, főleg ha már a szakma digitalizálásában oroszlánrésze volt, vállalva ennek a negatív következményeit is.