Document & Visualize forum
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Archicad 25 optimizing for Mac

Kans
Newcomer
I recognise, that 2D Work with Mac is very fast, due to Metal from Apple.
But I think, the 3D Work with OpenGL is little bit slow.
Is there any suggestion for better work with Mac for Archicad 25?
Sorry for bad english.
AC24, iMac 2020,Intel Core i9 3,6GHz 10-Core
AMD Radeon Pro 5700 XT 16 GB
13 REPLIES 13

Eduardo Rolon
Moderator
AC25 does not use OpenGL it has full Metal support.

https://graphisoft.com/solutions/archicad/archicad-25
eduardo rolón AIA NCARB
Another of the forum moderators.
Macbook Pro 2.4 i9 32GB ram
OS X 10.XX latest
AC25 US/INT -> AC08

Kans
Newcomer
You think, Metal is better than OpenGL in 3D?
AC24, iMac 2020,Intel Core i9 3,6GHz 10-Core
AMD Radeon Pro 5700 XT 16 GB

Eduardo Rolon
Moderator
OpenGL was deprecated so it is obsolete.
So there is no other choice from 25 forward.
eduardo rolón AIA NCARB
Another of the forum moderators.
Macbook Pro 2.4 i9 32GB ram
OS X 10.XX latest
AC25 US/INT -> AC08

genarch
Contributor

I have opened the same building model in AC24 and AC25. 3D navigation in AC24 is smooth while navigation in AC25 is slow and choppy. So much so that I cannot accurately navigate and I use 3D so often that I've gone back to using AC24 rather than 25.

Mac OSX 10.15.7
AC25, Artlantis 2020, TwinMotion
iMac Pro 2017 / 8-core 3.2 GHz / 32GB RAM

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator

Hello,

 

Thank you very much for the report and I am very sorry about the experience!

 

For a deeper investigation, may I ask for the original file in Archicad 24 format for in-house replication? Please let me know if you need a secure place to upload the file also!

 

Looking forward to hearing from you!

Best regards,

Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

I have experienced the same problem with AC25 - as soon as I show shadows in the 3D window, navigation is slow and jerky

AC25 / Twinmotion / Macbook Pro 2.5 GHz Quad-core i7 16Gb / MAC OS11.4

genarch
Contributor

John, you're right, it's the shadows in the 3D window! I didn't even take the time to try and figure it out. Who wants to waste billable hours trouble-shooting Graphisoft's issues? As soon as I saw it was choppy I went back to v24. Today, though, I decided to see if it was the shadow casting and, sure enough, once I turn them off the 3D navigation is butter smooth again.

 

Minh, thanks for the offer to look into it. I don't think you'll need my model. Just try turning on shadows in the 3D window and see if that slows navigation.

Mac OSX 10.15.7
AC25, Artlantis 2020, TwinMotion
iMac Pro 2017 / 8-core 3.2 GHz / 32GB RAM

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator

Dear all,

 

Thank you very much for the information, this is very helpful to me!

We had another similar report in our system. Thankfully, we already had an explanation for this behavior:

 

In Archicad 23/24 shadows were not rendered completely due to OpenGL 3.3 limitations. That is, after a certain amount of memory consumption, the program simply ignored shadow rendering. This might create a situation when you have a complex object and shadow fails to display correctly in 3D.

Since Archicad 25 however, shadows are displayed completely (as in for every object), which is similar to how it was in Archicad 20 or previous. The downside is, it will slow down rendering quite a lot, but you will have a correct shadow presentation in 3D environment.

 

Thus, we suggest turning off shadow in 3D if the computer has limited resources or if it causes slowness with your 3D navigation. I hope that it explains the situation here, and thank you very much for your understanding!

 

Best regards,

Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Hi Nguyen - I am surprised to hear that 16gb of RAM is not enough, what do you think is the minimum RAM one should have for AC25?

 

AC25 / Twinmotion / Macbook Pro 2.5 GHz Quad-core i7 16Gb / MAC OS11.4

I’m running 8-cores with 32GB RAM and that wasn’t enough for shadows!

Mac OSX 10.15.7
AC25, Artlantis 2020, TwinMotion
iMac Pro 2017 / 8-core 3.2 GHz / 32GB RAM

Nguyen Minh
Graphisoft Moderator
Graphisoft Moderator

Hello,

Thank you for your question!

It very much depends on the model complexity, library objects' detailed level and other factors. Based on this, it is possible that 16GB of RAM is not enough. Also, the CPU calculation power is also very important (I should have used "resources" rather than "memory").

Best regards,

Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Yes I understand - I guess the new M1 chips from Apple will help - do you have any feedback on how AC25 runs on the M1?

AC25 / Twinmotion / Macbook Pro 2.5 GHz Quad-core i7 16Gb / MAC OS11.4

Hello,

 

We haven't done any official test with Archicad 25 on M1 chip, but we expect a similar result between Archicad 24 and 25. Of course, in some specific cases like in this one, it could be slower than Archicad 24. When we carried out the test for Archicad 24 and M1, we concluded that the M1 can only handle small to medium projects. We expect that the new chip coming from Apple later this year would provide more headroom for bigger size projects.

 

Best regards,

Minh

Minh Nguyen
Technical Support Engineer
GRAPHISOFT

Start a new conversation!

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!