cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
2024 Technology Preview Program

2024 Technology Preview Program:
Master powerful new features and shape the latest BIM-enabled innovations

Installation & update
About program installation and update, hardware, operating systems, setup, etc.

amd ryzen 3700 with vega 10

Anonymous
Not applicable
Hi!
I have recently bought hp envy with amd ryzen 3700 APU. it has amd vega 10 graphics.
When I open 3d in archicad with openGL enabled I get black screen. I can se grid. When I orbit or pan a model it gets visible.
Driver is latest.
Does anyone has any experience with it?
10 REPLIES 10
Anonymous
Not applicable
I think you will find that the graphics is not up to the minimum specification for ARCHICAD you need a discreet graphics card that supports OpenGL 3.3
Anonymous
Not applicable
hm,
but when I go to explore mode or orbit or even when I right click in the screen model is shown.

So this is not like black window with nothing it looks like it is dark night since there is a model.

In GPU driver it says that it supports OpenGL 4.6.
Anonymous
Not applicable
Ok, could initial view have been inside a solid element such as a wall and once you navigate it moves the camera into space?
Anonymous
Not applicable
no, there is no object blocking the view.
This issue is most probably an driver issue.

Is there anyone who had similar issue and can solve this with proper suggestion?

https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/83528/
Here it states that:
AMD's Ryzen processors with integrated Vega 10 & Vega 8 graphics processors perform significantly better than the rest of iGPU solutions

but in my case it does not perform at all since there is no 3d when stationary. If I start to move through the space I can see the building.
Barry Kelly
Moderator
Switch your 3D window settings to use the internal engine rather than the
OpenGL.
If you can now navigate successfully in 3D then the issue is with OpenGL.

Barry.
One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
i7-10700 @ 2.9Ghz, 32GB ram, GeForce RTX 2060 (6GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11
Vasek
Participant
Hi
Did you find any solution? I have the same problem (Ryzen5 2400G with Radeon RX Vega 11) ...

Internal engine is OK but it is not the same quality as OpenGL...

Thank you ...
AMD Ryzen 5 2400G, 16 GB RAM, NVME SSD, Windows 10 64b.
AC 6, 9 - 14, 22
Vasek
Participant
So in my case I found the solution - It was necessary to downgrade the graphics driver - version Adrenalin 19.5.2 is working as I expect ...
AMD Ryzen 5 2400G, 16 GB RAM, NVME SSD, Windows 10 64b.
AC 6, 9 - 14, 22
Anonymous
Not applicable
I have downgraded to 19.1.1 and it worked until few days ago.
now I have problem again.
Is you situation still good?
Anonymous
Not applicable
now I have installed radeon 19.5.2 and now is working again.