Choose your top Archicad wishes!

Read more
Installation & update
About program installation and update, hardware, operating systems, setup, etc.
SOLVED!

Vectorial 3D engine not working

WasteOfSpace
Contributor

In 3D styles every OpenGL engine ones are working, but when I choose a vectorial one the 3D view just freezes and I can't do anything. 

What can cause this problem? How can I solve this?

I didn't find anything about this problem just problems with the OpenGL engine.

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Solution
WasteOfSpace
Contributor

I solved it! I changed what GPU the program should use which was NVIDIA GeForce GTX 1650 (4 GB vram) by default to the integrated video card.

Thanks for all the help.

 

View solution in original post

5 REPLIES 5
Karl Ottenstein
Moderator

What version of Archicad?  What operating system?  If not a Mac, does your computer have a dedicated graphics card vs onboard/Intel graphics?  What are your 3D acceleration settings in your Work Environment?

 

One of the forum moderators
AC 27 USA and earlier   •   macOS Ventura 13.6.7, MacBook Pro M2 Max 12CPU/30GPU cores, 32GB
Barry Kelly
Moderator

Usually it is the other way around.

Vectorial engine usually works when the Open GL (Hardware Acceleration) engine doesn't,.

But as Karl mentioned, it would be could to know your machine specs and operating system.

 

And make sure video drivers and Archicad version is up to date.

 

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11

Archicad 25 educational version, Windows 10, NVIDIA GeForce GTX 1650 (4 GB vram) and the drivers are up to date.

The Open GL (Hardware Acceleration) is working perfectly this is why I don't understand the other one why not.

You don't say what your processor (CPU) is or how much RAM you have.

It should be OK though.

One thing I would check, is does you primary hard drive have lots of free space, or is it almost full.

 

Other than that I have no idea what the cause could be.

Is it all files or just one?

 

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11
Solution
WasteOfSpace
Contributor

I solved it! I changed what GPU the program should use which was NVIDIA GeForce GTX 1650 (4 GB vram) by default to the integrated video card.

Thanks for all the help.