Document & Visualize forum
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Objects with curved edges showing black.

Anonymous
Not applicable
I have only recently started using BimX and I have encountered a problem when using the Global Illustration render mode. Some objects show with a black texture instead of the assigned material (see the attached image). This does not happen in all cases, an object may show correctly in one location but not in another. I have tried reapplying different textures and lighting combination with no luck. Note that this only happens to objects with curved edges, all flat surfaces are fine.

I am currently using ArchiCAD 18 on an i7-4790 3.60GHz with 32gb of RAM. I have tried using both Low and High sample qualities but neither fix this issue.

Any help will be greatly appreciated.

- Jason
6 REPLIES 6

Anonymous
Not applicable
I have also experienced similar issues, but not quite to this extent, would also like to know what the fix is.

Tell me do you still have this problem when the bimx is not rendered using global illumination?

Anonymous
Not applicable
The issue only occurs when the BimX is rendered through GI. All other engines show perfectly.

I believe it may have something to do with shadowing, as it does not occur on all curved surfaces, and is more prominent on those that should be shadowed.

Eduardo Rolon
Moderator
Just to try,

1. In AC verify the material assigned to the toilet.
2. Open the Surfaces Palette and look for the Material
3. Change the Material rendering setting from internal to Cinema or OpenGL
4. If it shows black in C4D the use the "match C4D from internal" to update
eduardo rolón AIA NCARB
Another of the forum moderators.
Macbook Pro M1 Max 64GB ram
OS X 10.XX latest
AC25 US/INT -> AC08

Vectorworks 2022

Anonymous
Not applicable
I thought this may have been the issue in the beginning, but after checking the material, I found that it shows correctly in Cinema4D.

The material does not seem to matter as some areas may show, while others are black. See the image attached of the cornice where some areas are black. It seems to only be on shorter lengths. All cornices have the same material.

Any thoughts?
image2.JPG

Barry Kelly
Moderator
I believe it is a video card / driver issue.
We had similar problems back in version 17 - some machines had this problem while others were fine.
There was a hotfix that supposedly addressed this problem (see attached image).

Check you have the latest version of Archicad.
Check you video card drivers as well.

We are using the latest build for 18 and I haven't had any complaints about this lately - but we have also changed our machines as well.

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 25
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Dell Precision 3510 - i7 6820HQ @ 2.70GHz, 16GB RAM, AMD FirePro W5130M, Windows 10

Anonymous
Not applicable
We get this problem quite a bit, I thought it was occurring just with high poly objects but it seems to happen at random with curved surfaces. Regardless, it seems like a render engine problem?

Start a new conversation!

Labels

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!