Got a minute? We appreciate your feedback:

Graphisoft Learn survey
Installation & update
About program installation and update, hardware, operating systems, setup, etc.

Flashing in 3D modeling views

Gus
Newcomer
When I try to navigate (rotate, pan zoom, etc.) in 3D modeling views, it flashes my site plan. It's not the end of the world, but it is extremely annoying every time I'm working in any 3D view. Does anyone know why it might be flashing like this?
-Michael
www.michaelgustavson.com Architect NY WI IL
Madison WI
Archicad21 MEP EcoDesSTAR Win10-64-bit
EliteBook8570W Corei7-3630QM@2.40GHz
QuadroK2000m RAM32 (2)250GBSSDs
4 Monitors Internet:4Up60Down
11 REPLIES 11

Hello Gus,

Do you model near the origin ?
Do you have two elements at the same place ?
Can you share a screen capture ?
Christophe - FRANCE
Archicad Designer and Teacher
Archicad 15 to 26 FRA FULL

OS 11.6 Big Sur - MacBook Pro 2015 - 16Go RAM
"Quality is never an accident ; it's always the result of an intelligent effort" John Ruskin

Laszlo Nagy
Community Admin
Community Admin
The first thing to do when you see some graphics anomaly is to make sure you have the latest graphics drivers on your system.
Get Archicad Tips at https://twitter.com/laszlonagy
AMD Ryzen 1700X CPU, 48 GB RAM, Nvidia GTX 1060 6GB, 500 GB NVMe SSD
2x28" (2560x1440), WIN10 PRO ENG, AC20-AC26
Loving Archicad since 1995

Yvonne
Advocate
Is this the flashing you get?

I've recently noticed this in 3D views...
AC26 | Win11 | 64 bit | 32Gb RAM | Intel i9-9900K @ 3.60GHz

Barry Kelly
Moderator
I noticed this during Beta testing for 24 and reported it at the time.
You will get a quick flash of whatever is in your 2D window.

I can't recall the outcome, and we don't have access now to the Beta reporting.

It doesn't seem to affect anything - just a little annoying.


Barry.
One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
Dell XPS- i7-6700 @ 3.4Ghz, 16GB ram, GeForce GTX 960 (2GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11

I've started experiencing exactly this in 25 v6000. I assume it's a hardware issue but was there any conclusion to this?

JeffH
Enthusiast

Is your Editing Plane display on?  That has caused some screen flashing or flickering for me in the past.

AC24 / AC26
Win10

No, it happens with or without the editing display

Nathan P
Participant

This has started to happen to me across multiple versions of AC (our office uses 22-25). I was able to record this for AC 24 but it is persistent in those I have tested. Additionally, if a change is made to the view settings of the 3D window, it will jump to the last active 2D window almost like it is trying to regen.

 

Video of issue

 

To squash any questioning replies: yes my drivers are up to date, all system updates are in place, and all peripherals are updated as well.

 

This was not always the case for this specific computer, but we are in the process of testing how Windows 11 works with ArchiCAD as commercial sales are ending for Win 10 and support is dwindling across multiple platforms. This did start happening with the Win 11 upgrade but according to Graphisoft, they are supporting AC versions 25 and up for the Win 11 transition. It is unacceptable to have graphical lag impact performance and efficiency.

 

Has there been any fix for this? Are there even any constructive thoughts from GS? Has anyone heard anything other "update your drivers" from GS?

 

Any help would be greatly appreciated.

 

AC24.7000

AC25.6000



Laptop:   Dell Precision 7670
Processor:    12th Gen Intel(R) Core(TM) i9-12950HX   2.30 GHz
Installed RAM:    64.0 GB (63.7 GB usable)
System type:    64-bit operating system, x64-based processor
GPU:   NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Laptop
System:   Win 11 Pro | 22H2 | Build 22621.1105

Dear Nathan,

 

I had exactly the same issue and I had a hard time concentrating.

 

I finally solved it by uninstalling Archicad, but using iobit uninstaller.

The difference with uninstalling from windows settings is that iobit uninstaller erases everything, including registry records of the application.

 

I installed it again and it works great.

Still looking?

Browse more topics

Back to forum

See latest solutions

Accepted solutions

Start a new discussion!