cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
2024 Technology Preview Program

2024 Technology Preview Program:
Master powerful new features and shape the latest BIM-enabled innovations

Modeling
About Archicad's design tools, element connections, modeling concepts, etc.

Adjusting Multiple Beams

Zdenko
Advocate

attempting to use the adjust command on multiple beams to lengthen to an exterior wall. the beam elements keep disappearing after selecting an edge or drawing a line.

Archicad 27 (3001 USA Full Intel Based MAC)
Sonoma 14.4.1
8 REPLIES 8
Lingwisyer
Guru

Are they sloped? If so, they might be disappearing as the pivot side changes elevation.

AC22-23 AUS 7000Help Those Help You - Add a Signature
Self-taught, bend it till it breaksCreating a Thread
Win11 | i9 10850K | 64GB | RX6600 Win10 | R5 2600 | 16GB | GTX1660

they are on the same plane. i have been using the marquee tool to modify elements, such as this, but have not found a solution. see example video....

Archicad 27 (3001 USA Full Intel Based MAC)
Sonoma 14.4.1

It should be working just fine.

Try selecting just one or two beams and try again.

 

What is that selecting at the bottom of the screen.

Maybe that is affecting the adjust?

 

BarryKelly_0-1715823968217.png

 

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
i7-10700 @ 2.9Ghz, 32GB ram, GeForce RTX 2060 (6GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11

when i do a CMD Z, to get back to where i started or undo, for some odd reason it shows the dimension as selected? however when i initially selected the elements and initiated the command sequence it is not part of the modification process. it only appears as selected after the CMD Z.

 

tried selecting 3 then 2, then 1 and even if i select 1 it disappears. it is a complex floor joist that i created and wonder if there is something in the process i messed up. i drew some temp. beams and had no problem running the adjust command.Screenshot 2024-05-16 at 8.40.25 AM.png

Archicad 27 (3001 USA Full Intel Based MAC)
Sonoma 14.4.1

I can't see anything wrong with your complex profile.

I also tried with a complex profile and it works just fine.

 

But if you say it works OK with other beams or other complex profiles, then there must be a problem with just that profile.

What that would, be I can't say unfortunately.

 

Barry.

One of the forum moderators.
Versions 6.5 to 27
i7-10700 @ 2.9Ghz, 32GB ram, GeForce RTX 2060 (6GB), Windows 10
Lenovo Thinkpad - i7-1270P 2.20 GHz, 32GB RAM, Nvidia T550, Windows 11

no worries thanks for responding and if i ever do find the problem will post back to the community.

Archicad 27 (3001 USA Full Intel Based MAC)
Sonoma 14.4.1
Owais1
Participant

Try to create a new profile: copy the elements from the old one and past them into the new profile > apply the new profile to all beams.

This method once helped with a "broken profile." hope it will work with you

thank you owais1 and will remember the next time i need to use this complex element.

Archicad 27 (3001 USA Full Intel Based MAC)
Sonoma 14.4.1